Europa met camper en hond


Sturen en turen

Nederland. Holland. Ik hou dervan, maar allemachtig wat is het hier druk. En klein. En vol. Ik kon dágen met dezelfde tank rijden. In Frankrijk en Spanje tankte ik ’s morgens voor vertrek altijd. Vol. Want je weet maar nooit wanneer je weer een pomp tegenkomt. En dan effe een paar uurtjes sturen en turen. Niemand op de weg.

Champagne kan altijd

Champagne kan altijd. Ja ook bij het ontbijt. Het lage alcoholpercentage is fijn, maar de bubbeltjes lijken een reinigende werking te hebben. Neem een glas als toetje na een copieuze maaltijd en je bent weer als nieuw.

Monesterio, een hamparadijs

Weet je wat zo leuk is aan Monesterio? Het is een hamparadijs. Er is zelfs een heus hammuseum. En dan hebben we het niet over een lullig plakje achterham op een sneetje brood nee dit is ibericocountry.
Extremadura is om veel dingen bekend, maar de zwartvoetvarkentjes zijn wel héél beroemd. De pata negra. Ze scharrelen in het wild en eten eikels, bellotas. En dát geeft ze die aparte smaak.

Bourgondië, de wijnhemel

Pup en ik bevonden ons midden in de Bourgogne! Bourgondië reken ik ook goed.
Hoe dan ook wijnparadijs to the max! Dat was dan ook de aanleiding voor ons eerste wijncursusje. Zoals ik al een keer schreef geloof ik hadden Lies en ik in 2004 een boerderij, een hoop stenen, een paradijs gekocht in de Bourgogne. En daar stonden we in de veel te grote supermarkt. In éíndeloze paden met flessen en dozen wijn.
Pas later ontdekten we de plaatselijke wijnboertjes waar je gewoon je jerrycan onder de tuinslang kon hangen. Drinkbaar ook nog!

Bergweggetjes in Galicia

Stukkie noord voor een nachtje camping in Cibanal en door.
Gelukkig ook weer eens mijn portie bergweggetjes. Smal en stuk. Maar dat is niet zo erg als in Italië want je komt gewoon úren niemand tegen. Zeker niet op een stille zondagochtend om negen uur. Ja zo vroeg was ik al op pad. Soms was een camping niet fijn, maar soms wilde ik maar één ding: wég!
Van Extremadura via Castillia y León zit je als je effe niet oplet in Galicia tussen Asterix en Obelix.